ARTIKEL 4. VERWERKING (PERSOONS)GEGEVENS
De Opdrachtgever verleent toestemming om al dan niet in verband met de opdracht binnen HRKracht de verstrekte (persoons)gegevens te verwerken en ter kennis te brengen van diegenen binnen HRKracht voor wie kennisneming van die gegevens nuttig is, bijvoorbeeld in verband met de behandeling van de opdracht dan wel het relatiebeheer. De Opdrachtgever verleent tevens toestemming om bij de communicatie gebruik te maken van alle op dat moment gebruikelijke communicatiemiddelen, waaronder, maar niet alleen, e-mail en internet.
ARTIKEL 5. ALGEMENE ZAKEN, TOEPASSELIJK RECHT EN GESCHILLEN
- Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 32119613 en zijn te raadplegen op www.hr-kracht.nl.
- In deze algemene voorwaarden wordt omwille van de leesbaarheid de mannelijke vorm gebruikt. Overal waar de mannelijke vorm staat, is ook de vrouwelijke vorm bedoeld.
- Alle in deze algemene voorwaarden genoemde bedragen zijn exclusief BTW, tenzij anders vermeld.
- Alle wijzigingen met betrekking tot deze algemene voorwaarden, de Freelanceovereenkomst, de Wervingsopdracht, de Projectovereenkomst en/of de Introductiebrief dienen schriftelijk en rechtsgeldig ondertekend vastgelegd te worden.
- Indien een of meer bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd mochten worden, blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden van toepassing. HRKracht en de Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij indien en voor zo veel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht worden genomen.
- De rechtsverhouding tussen HRKracht en de Opdrachtgever, alsmede een eventuele aansprakelijkheidstelling, is onderworpen aan Nederlands recht.
- Geschillen zullen bij uitsluiting worden beslecht door de bevoegde Nederlandse rechter te Den Haag.
DEEL II BEPALINGEN INZAKE OVEREENKOMSTEN VAN OPDRACHT MET OPDRACHTGEVERS IN VERBAND MET HET INSCHAKELEN VAN FREELANCERS
ARTIKEL 6. TOTSTANDKOMING VAN EEN FREELANCEOVEREENKOMST
- De Freelanceovereenkomst komt tot stand op het moment dat HRKracht de Freelanceovereenkomst voor akkoord ondertekend van de Opdrachtgever retour heeft ontvangen.
- Het staat partijen vrij te bewijzen dat de Freelanceovereenkomst op een andere wijze en/of op een ander tijdstip tot stand is gekomen.
- De Freelanceovereenkomst wordt te allen tijde aangegaan voor bepaalde tijd en zal nimmer worden geacht te zijn gesloten voor onbepaalde tijd.
ARTIKEL 7. DUUR EN BEËNDIGING FREELANCE OVEREENKOMST
- De geschatte duur van de werkzaamheden staat expliciet vermeld in de Freelanceovereenkomst. Deze geschatte duur kan bepaald zijn door een te behalen resultaat, voltooiing van het project of het aflopen van de vooraf bepaalde termijn.
- De Freelanceovereenkomst kan met onmiddellijke ingang worden ontbonden in geval van een dusdanig ernstige tekortkoming in de naleving van de Freelanceovereenkomst en/of deze algemene voorwaarden dat redelijkerwijs van de andere partij niet kan worden verlangd om verder te gaan met de uitvoering.
- Ieder der partijen kan de Freelanceovereenkomst met onmiddellijke ingang, zonder opgaaf van redenen, tussentijds beëindigen zonder dat een voorafgaande ingebrekestelling is vereist indien de andere partij in staat van faillissement wordt gesteld, voorlopige surséance van betaling aanvraagt of voorlopige surséance van betaling wordt verleend.
ARTIKEL 8. ZELFSTANDIGHEID FREELANCER
- De Freelancer voert de overeengekomen werkzaamheden uit in de zelfstandige uitoefening van diens beroep (natuurlijk persoon) of bedrijf (rechtspersoon).
- De Opdrachtgever is ermee bekend dat het de Freelancer vrij staat om opdrachten voor derden uit te voeren, naast de Freelanceovereenkomst.
- Omdat de Freelancer is aangetrokken in verband met diens expertise welke benodigd is voor de uitvoering van de werkzaamheden bij de Opdrachtgever, zal de Freelancer die natuurlijk persoon is de daarvoor noodzakelijke werkzaamheden in beginsel persoonlijk verrichten.
- De Freelancer verricht de overeengekomen werkzaamheden naar eigen inzicht en expertise en zonder toezicht of leiding van de kant van HRKracht of de Opdrachtgever.
- De Freelancer kan (onderdelen van) de werkzaamheden uitbesteden aan een derde, mits tevoren gemeld aan zowel de Opdrachtgever en HRKracht en als beide partijen zich daarmee, gezien de aard van de Freelanceovereenkomst, kunnen verenigen.
- De Freelancer is vrij om de tijd, benodigd voor het uitvoeren van de Freelanceovereenkomst, zelf in te delen, mits vooraf gemeld aan de Opdrachtgever.
- De Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de ter beschikking gestelde gegevens en bescheiden, ook indien deze van derden afkomstig zijn.
ARTIKEL 9. FACTURATIE EN TARIEFSTELLING
- Voor zover niet uitdrukkelijk anders is overeengekomen in de Freelanceovereenkomst worden door de Freelancer gewerkte uren maandelijks door HRKracht aan de Opdrachtgever gefactureerd op basis van door zowel de Freelancer als de Opdrachtgever bevestigde urenstaten.
- Eventuele andere kosten gemaakt ten behoeve van de Freelanceovereenkomst worden door HRKracht één-op-één door gefactureerd aan de Opdrachtgever. HRKracht zal bewijsmiddelen dat deze kosten zijn gemaakt, bijvoorbeeld een inkoopfactuur, meezenden.
- De Opdrachtgever is gehouden facturen van HRKracht binnen 30 dagen na factuur datum te betalen. Wanneer binnen 30 dagen geen volledige betaling heeft plaatsgevonden verkeert de Opdrachtgever, zonder dat ingebrekestelling noodzakelijk is, in verzuim en is HRKracht gerechtigd wettelijke rente in rekening te brengen en de in haar ogen noodzakelijke maatregelen te nemen ter voldoening van de declaratie. HRKracht is gerechtigd haar werkzaamheden voor de Opdrachtgever op te schorten indien de Opdrachtgever de declaratie onbetaald laat of als geen voorschot ter dekking daarvan voorhanden is.
ARTIKEL 10. AANSPRAKELIJKHEID
- HRKracht adviseert een passende Freelancer aan de Opdrachtgever. HRKracht zal haar werkzaamheden naar beste kunnen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap verrichten en daarbij de zorgvuldigheid in acht nemen die van haar kan worden verwacht. Deze verplichting heeft het karakter van een ‘inspanningsverplichting’.
- Wanneer de Opdrachtgever schade lijdt door toerekenbaar toedoen van de Freelancer, is de Freelancer per gebeurtenis aansprakelijk te stellen.
- Aansprakelijkstelling geschiedt door het toezenden van een aangetekend schrijven door de Opdrachtgever, in overleg met HRKracht, aan de Freelancer, waarin duidelijk de aard en toedracht van de gebeurtenis alsmede de hoogte van de schade omschreven dienen te zijn.
ARTIKEL 11. GEHEIMHOUDING
- HRKracht legt de door haar ingezette Freelancers de verplichting op om alle vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever, zoals, maar niet beperkt tot, bedrijfsgegevens, financiële of technische gegevens dan wel klantgegevens, waarover de Freelancer in het kader van de overeengekomen werkzaamheden de beschikking heeft gekregen c.q. de Freelancer redelijkerwijs kan bedenken, dat deze vertrouwelijk zijn, geheim te houden. Daarbij geldt dat alleen met voorafgaande schriftelijke toestemming van de Opdrachtgever deze gegevens aan derden mogen worden verstrekt, tenzij het gaat om gegevens die van publieke bekendheid zijn of indien de verstrekking mocht geschieden als gevolg van een onherroepelijk rechterlijk vonnis of een ondubbelzinnig wettelijk voorschrift.
- HRKracht is verplicht tot geheimhouding tegenover derden en niet gerechtigd de informatie die aan haar door de Freelancer of de Opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld aan te wenden tot een ander doel dan waarvoor zij is verkregen.
- HRKracht zal haar verplichtingen op grond van dit artikel opleggen aan door haar eventueel ingeschakelde derden.
- De Opdrachtgever is verplicht tot geheimhouding tegenover derden en niet gerechtigd de informatie die aan haar door de Freelancer of HRKracht ter beschikking wordt gesteld aan te wenden tot een ander doel dan waarvoor zij is verkregen.
ARTIKEL 12. (INTELLECTUEEL) EIGENDOMSRECHT
- HRKracht zal zich ervoor inspannen met de Freelancer overeen te komen dat alle rechten, expliciet ook de intellectuele eigendomsrechten, die ontleend kunnen worden aan inspanningen geleverd door de Freelancer tijdens de duur van de Freelanceovereenkomst en ten dienste van de Freelanceovereenkomst, onverkort toebehoren aan de Opdrachtgever.
- De rechten met betrekking tot alle (geestes-) producten, die door HRKracht in het kader van de Freelanceovereenkomst worden gebruikt – waaronder begrepen de formule van HRKracht, analyses, modellen, overzichten, programmatuur, technieken e.d. – of die het resultaat zijn van de door HRKracht verrichte werkzaamheden– waaronder begrepen adviezen, rapporten, verslagen, plannen e.d. – berusten uitsluitend bij HRKracht, voor zover die rechten niet (tevens) aan derden toekomen.
- De Opdrachtgever is zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van HRKracht niet bevoegd tot openbaarmaking, wijziging of vermenigvuldiging van de in lid 2 van dit artikel bedoelde producten, noch tot gebruik daarvan voor een ander doel of terbeschikkingstelling daarvan aan andere personen, dan waarvoor of voor wie de betreffende producten bestemd zijn. Dit verbod omvat tevens het uitdrukkelijk of stilzwijgend toestaan van voormelde handelingen.
ARTIKEL 13. RELATIEBEDING
- De Opdrachtgever zal zich, zowel tijdens als gedurende een periode van twaalf (12) maanden na afloop van de Freelanceovereenkomst, onthouden van het doen van aanbiedingen aan en/of het (direct dan wel indirect) in dienst nemen van de Freelancer(s), die met de uitvoering van de Freelanceovereenkomst is (zijn) belast tijdens, tenzij HRKracht de Opdrachtgever hiervoor voorafgaande, schriftelijke toestemming heeft verleend.
- Bij overtreding van het in lid 1 van dit artikel genoemde bod verbeurt de Opdrachtgever, ten gunste van HRKracht, een onmiddellijk door HRKracht opeisbare boete van € 25.000,- (zegge vijfentwintigduizend Euro) per incident.
DEEL III BEPALINGEN INZAKE WERVING EN SELECTIE
ARTIKEL 20. BETALING
- Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, is de Opdrachtgever gehouden facturen van HRKracht binnen dertig (30) dagen na factuurdatum te betalen.
- Wanneer binnen dertig (30) dagen geen volledige betaling heeft plaatsgevonden verkeert de Opdrachtgever, zonder dat ingebrekestelling noodzakelijk is, in verzuim. De Opdrachtgever is vanaf dat moment aan HRKracht een rente verschuldigd van 1,5% per maand over het openstaande bedrag. Een gedeelte van een maand wordt als een volle maand gerekend. HRKracht is vanaf dat moment bovendien gerechtigd haar werkzaamheden voor de Opdrachtgever op te schorten.
- Zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke kosten met betrekking tot de invordering en inning van niet tijdig betaalde betalingen zijn voor rekening van de Opdrachtgever. De vergoeding ter zake van buitengerechtelijke incassokosten is vastgesteld op tenminste 15% van de verschuldigde hoofdsom inclusief btw en rente (met een minimum van € 250,- per vordering), tenzij HRKracht meer kosten heeft gemaakt, in welk geval de Opdrachtgever de volledige buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd is.
ARTIKEL 21. CONCURRENTIE EN SCHADELOOSSTELLING
- Het is de Opdrachtgever zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van HRKracht verboden om gedurende één jaar na het eindigen van de Wervingsopdracht of gedurende één jaar na de Introductie, met een Kandidaat die door HRKracht is voorgesteld en in eerste instantie door de Opdrachtgever is afgewezen, rechtstreeks of via derden een arbeidsverhouding (van welke aard dan ook) aan te gaan of direct of indirect te werk te stellen.
- Indien de Opdrachtgever het in lid 1 van dit artikel genoemde verbod overtreedt, is hij met onmiddellijke ingang een onmiddellijke opeisbare schadeloosstelling aan HRKracht verschuldigd ter grootte van de voor de Plaatsing van de desbetreffende Kandidaat geldende Bemiddelingsvergoeding.
DEEL IV BEPALINGEN INZAKE HET AANNEMEN VAN HUMAN RESOURCES OPDRACHTEN IN EIGEN BEHEER
ARTIKEL 1. DEFINITIES
- Opdrachtgever: degene die de opdracht voor de werkzaamheden heeft verstrekt, alsmede enige tot opdrachtgevers concern behorende moeder-, dochter-, en/ of zustervennootschap en/of enige anderszins met opdrachtgever gelieerde onderneming, ongeacht de rechtsvorm daarvan.
- HRKracht: degene die de opdracht voor de werkzaamheden heeft aanvaard.
- Opdracht: het verzoek van de opdrachtgever aan HRKracht om tegen betaling werkzaamheden te verrichten.
- Werkzaamheden: al hetgeen HRKracht ten behoeve van de opdrachtgever, binnen het kader van de door deze met het oog op diens belangen verstrekte opdrachten, maakt en/of onder neemt c.q. doet maken en/of ondernemen, zoals, maar niet beperkt tot, het ontwerpen, ontwikkelen, beheren, ter beschikking stellen en onderhouden van diensten en producten op het gebied van HR.
- Offerte: de in meer of mindere mate gespecificeerde werkzaamheden en de begroting van de aan die werkzaamheden verbonden kosten.
- Overeenkomst : de overeenkomst tussen HRKracht en Opdrachtgever, elke wijziging daarvan of aanvulling daarop, alsmede alle (rechts-)handelingen ter voorbereiding op en ter uitvoering van die overeenkomst.
- Derden: een andere partij dan HRKracht of Opdrachtgever, veelal een door HRKracht te selecteren partij aan wie uitvoering van overeengekomen opdrachten wordt gedelegeerd middels onder aannemingsovereenkomst.
ARTIKEL 2. TOEPASSELIJKHEID
- Op alle offertes, aanbiedingen en/of Overeenkomsten van/met HRKracht tot het verrichten van diensten en het leveren van zaken zijn uitsluitend van toepassing de onderhavige algemene voorwaarden van HRKracht, hierna te noemen: “de voorwaarden”, voor zover van deze algemene voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
- Door de opdrachtgever gehanteerde voorwaarden, van welke aard dan ook en al dan niet vervat in door de opdrachtnemer gehanteerde algemene voorwaarden zijn slechts van toepassing indien deze voorwaarden door HRKracht uitdrukkelijk schriftelijk zijn aanvaard.
- Vermelding van of verwijzing door de opdrachtgever naar eigen inkoop-, aanbestedings- of andere (algemene) voorwaarden wordt door HRKracht niet aanvaard en doet deze inkoop/ aanbestedings- of andere (algemene) voorwaarden niet van toepassing zijn op de onderhavige Overeenkomst.
- De onderhavige algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met HRKracht, voor de uitvoering waarvan door HRKracht derden dienen te worden betrokken.
- Indien één of meerdere bepaling(en) in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. HRKracht en de Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietig de bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.
ARTIKEL 3. OFFERTES EN AANBIEDINGEN
- Opdrachtgever en HRKracht hebben het recht de overeenkomst te beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van een kalendermaand. Opzegging dient schriftelijk te geschieden voor het einde van de kalendermaand.
- HRKracht is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien:
a. de Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;
b. na het sluiten van de overeenkomst HRKracht ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen;
c. de Opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is;
d. door de vertraging aan de zijde van de Opdrachtgever niet langer van HRKracht kan worden gevergd dat hij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen. - Voorts is HRKracht bevoegd de overeenkomst te ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of indien er zich anderszins omstandigheden voordoen die van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van HRKracht kan worden gevergd.
- Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van HRKracht op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien HRKracht de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.
- Indien HRKracht tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan.
- Indien de ontbinding aan de Opdrachtgever toerekenbaar is, is HRKracht gerechtigd tot vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan.
- Indien de Opdrachtgever zijn uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen niet nakomt en deze niet-nakoming ontbinding rechtvaardigt, dan is HRKracht gerechtigd de overeenkomst terstond en met directe ingang te ontbinden zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling, terwijl de Opdrachtgever, uit hoofde van wanprestatie, wél tot schadevergoeding of schadeloosstelling is verplicht.
- In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surseance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven – ten laste van de Opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het HRKracht vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen danwel de order of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van HRKracht op de Opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.
- Indien de Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de werkzaamheden die werden verricht en de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerderd met de eventuele aan- afvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan de Opdrachtgever in rekening worden gebracht.
ARTIKEL 12. INTELLECTUEEL EIGENDOM