Een eend in m’n team

In mijn werk praat ik regelmatig met collega’s en opdrachtgevers over drijfveren; dat wat iemand stimuleert om te doen wat hij of zij doet. Maar wat zijn drijfveren nu eigenlijk? Heel letterlijk kun je stellen dat eenden drijfveren gebruiken om te drijven. Veren die het dier helpen om boven water te blijven. Maar ook mensen hebben drijfveren: de motivatie om het hoofd boven water te houden en ergens succesvol in te zijn.

Drijfveren

Wanneer je in een team werkt, dan merk je dat ieder mens andere drijfveren heeft die hem of haar motiveren. Vaak zijn dat eenden met mooi gekleurde, opgepoetste veren die een bijdrage leveren aan wat het team op dat moment nodig heeft. Maar soms zit er een vreemde eend in de bijt. Dat zegt niets over het goed of fout zijn van de drijfveer, maar deze draagt niet per definitie altijd bij aan de doelstelling van het team, het grotere geheel. En als verantwoordelijke voor het teamresultaat wil je dat de individuele drijfveren een positief effect hebben op het geheel.

Winning team

In januari verlaat Barack Obama het Witte Huis en neemt hij 4.000 ambtenaren met zich mee. Die stoelen moeten per direct worden opgevuld en dus hebben Donald Trump en zijn adviesploeg het erg druk de komende periode. Volgens Amerikaanse media heerst er binnen het team een machtsstrijd en is er onrust.
Volgens Trump is het samenstellen van zijn regering en adviesploeg een goed georganiseerd proces. De vraag die ik mij hierbij stel is wat de drijfveren zijn om deel uit te willen maken van dat nieuwe “winning team”. Willen deze teamleden laten zien dat ze succesvol zijn? Intellectuele uitdaging? Bij ‘de groep’ horen? Of hebben zij een idealistische beweegreden, zoals de mogelijkheid hebben om de wereld een beetje mooier te maken? Als we de media moeten geloven levert het tot dusver slechts interne onrust op.

Toch opmerkelijk. Het werken in teams moet fantastisch zijn, samen met anderen gaan voor het beste resultaat, dat met elkaar vieren en successen delen. Maar hoe krijg je nu dat winnende team samengesteld? Hoe selecteer je de juiste drijfveren in je team? Het kan. Met behulp van de MyDrives methode.

Hoe zit dat bij jou?

MyDrives analyseert de (verborgen) drijfveren die mensen hebben aan de hand van een vragenlijst. De antwoorden die mensen – zoals sollicitanten of medewerkers – geven, resulteren onder meer in een persoonlijk profiel, waarin de individuele drijfveren in kaart worden gebracht. Door het gebruik van deze profielen valt te zien dat individuen, teams en organisaties effectiever zijn wanneer de verschillen tussen mensen worden onderkend en op de juiste wijze worden ingezet.

Wat is het nut van MyDrives? Allereerst stelt het je in staat om verder te kijken dan het CV van iemand. Het kijkt niet naar wat iemand heeft bereikt, maar naar hoe het is bereikt. Ook geeft het inzicht en verbetermogelijkheden rondom communicatie en gedrag binnen teams. Tenslotte stelt het je in staat een uitgebalanceerd team samen te stellen en jouw eigen leiderschap te vergroten, door oog te hebben voor verschillende persoonlijkheden en deze op de juiste manier te benutten.

Wil je meer informatie over dit instrument voor zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling, team- en organisatieontwikkeling? Neem via https://www.hr-kracht.nl/contact/ contact met ons op en vraag ons boekje over MyDrives aan. Laat onze consultant nader uitleggen wat MyDrives in jouw organisatie of jouw specifieke situatie kan toevoegen.

Voor nu wenst ons hele team iedereen hele goeie feestdagen en een gezond en succesvol 2017.

Deel dit artikel

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
Lees verder
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Lees verder
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Lees verder
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Lees verder
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
Lees verder
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.
Vorige
Volgende

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.