Hoe zou het zijn als jouw medewerkers nooit meer vrij zouden vragen?

Als ik dit schrijf, is de herfstvakantie net voorbij. De bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Wat mij betreft hét moment om de zon op te zoeken. Gelukkig ben ik niet gebonden aan de schoolvakanties en dus niet genoodzaakt om vakanties ver vooruit te plannen. Ik wacht gewoon een mooie aanbieding af en vertrek vrijwel direct. Toch is het zelfstandig vakantiedagen inplannen voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend. De flexibiliteit van de werkgever is een bepalende factor.

Medewerkers in de bouw, industrie of in het onderwijs hebben vaak te maken met strak gereguleerde vakantiedagen. Er is weinig vrijheid om de agenda om te gooien of een vergadering vooruit te schuiven. Vanwege de werkdruk of verplichte aanwezigheid door het jaar heen, is er bovendien geen ruimte om op korte termijn een vrije dag op te nemen. Met als gevolg dat vrije dagen zich jaar na jaar blijven opstapelen. Is die ruimte om flexibeler te zijn met het opnemen van vakantiedagen er echt niet? Ik denk van wel. Er kan veel meer dan de meeste werkgevers en -nemers denken.

Registratie van vakantiedagen

Meteen denk ik aan het Rotterdamse metaalbedrijf Aldowa – al is dit misschien wel het extreemste voorbeeld dat ik kan geven. Na de overname, een aantal jaar geleden, heeft de nieuwe eigenaar besloten om onder andere de opgenomen vakantiedagen niet meer te controleren. Het contract geeft nog wel aan dat een medewerker recht heeft op 25 vakantiedagen, maar niemand registreert het. Het resultaat? Geen medewerkers die misbruik maken van de vrijheid en een paar maanden gaan rondreizen, maar mensen die zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen en hun vakantiedagen netjes inplannen.

Belonen op basis van duurzaamheid

Dit is niet de enige flexibiliteit die je als werkgever aan je medewerkers kunt bieden. Zo hoorde ik laatst over een organisatie die beloont op basis van duurzaamheid. Dit doet ze door extra vakantiedagen te bieden aan de medewerkers die met de trein op vakantie gaan, in plaats van met de auto of het vliegtuig. Dat vind ik nou een mooi initiatief.

De beste mensen op de juiste plek

We leven in een samenleving waarin mensen steeds meer streven naar zeggenschap, autonomie en een goede balans tussen werk en privé. Juist in deze tijd – ook de tijd van een krappe arbeidsmarkt – kun je dus met onderscheidende arbeidsvoorwaarden het verschil maken. Je valt als bedrijf extra op én maakt jezelf aantrekkelijk. Dat kan je organisatie heel wat opleveren. Je creëert namelijk niet alleen sympathie en aandacht, maar weet zo ook een ruimere en andere doelgroep aan te spreken. Op die manier krijg je makkelijker de beste mensen op de juiste plek. En dat zorgt weer voor tevreden klanten.

Wat kun jij verbeteren?

Ook in jouw organisatie kun je vast iets verbeteren. Zie jij al kansen in minder strakke regels, flexibiliteit en verantwoordelijkheid of in individuele afspraken met medewerkers? Kijk gewoon eens op een andere manier naar jouw arbeidsvoorwaarden. Vraag je af: bij wat voor bedrijf wil jouw doelgroep werken? En wat kan jij veranderen om zo’n bedrijf te worden?

Wil je hier actief mee aan de slag? Stuur ons een bericht, we sparren graag met je over dit onderwerp!

Deel dit artikel

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
Lees verder
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Lees verder
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Lees verder
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Lees verder
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
Lees verder
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.
Vorige
Volgende

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.