In mei vorig jaar deelden we de plannen voor de hervormingen van de arbeidsmarkt. Met de formatie van het nieuwe kabinet vroegen we ons af in hoeverre die plannen doorgezet zouden worden. Daarom hebben we direct het nieuwe hoofdlijnenakkoord erbij gepakt. Dit akkoord brengt enkele concrete veranderingen die relevant zijn voor ons als HR-professionals. Wat opvalt is dat het niet heel vernieuwend is, maar een voortzetting van de eerdere plannen.
Hieronder alvast een korte blik op de plannen.
Voorkomen schijnzelfstandigheid: De hervorming van de Wet DBA moet helderheid bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Dit betekent dat er duidelijkere criteria komen om te bepalen of iemand als zelfstandige werkt of feitelijk in loondienst is.
Voorkomen van Misbruik van ZZP-Constructies: Het akkoord richt zich op het voorkomen van misbruik van zzp-constructies, waarbij werkgevers de kosten van sociale zekerheid en andere werknemersvoordelen proberen te omzeilen. Dit zal inhouden dat er strengere controles en sancties komen voor bedrijven.
Strengere Regels voor de Uitzendsector: Voortzetting van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR) en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) betekent dat uitzendkrachten dezelfde rechten en zekerheden krijgen als vaste medewerkers.
Stimuleren van Vaste Contracten: Bedrijven worden aangemoedigd om meer vaste contracten aan te bieden, wat moet leiden tot stabielere arbeidsomstandigheden.
Kortom: Voor organisaties betekent dit dat er aanpassingen nodig kunnen zijn in het beleid rondom het inhuren van zzp’ers en uitzendkrachten, en dat er meer aandacht besteed moet worden aan het aanbieden van vaste contracten. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en houden jullie op de hoogte van verdere details en implementaties die impact kunnen hebben op ons werkgebied.
Lees hieronder onze eerdere nieuwsupdates over de hervormingen: