Inspiratiesessie HR meets AI

Op donderdag 21 september hebben wij genoten van een geweldige inspiratiemiddag. We hebben ons verdiept in de toekomst van HR en samen met I.AMDIGITAL ingezoomd op de rol die AI hierin gaat spelen. De belangrijkste take-out? De mogelijkheden van AI lijken oneindig en zijn een nog onontgonnen gebied, wat onze verdere verdieping en HR-leiderschap vraagt.

Benieuwd naar meer take-outs van deze sessie? Lees dan snel verder.

Inspiratiesessie

Onze eigen collega Mijke Vossen trapte de sessie af door de deelnemers mee te nemen in onze visie op de HR-functie van de toekomst. Allereerst zoomden we in op de trends die de meeste invloed zullen hebben op de rol van HR in de komende jaren, waaronder het bijvoorbeeld het inzetten van organisatie op technologische transformatie ter sprake kwam. Vervolgens hebben we gekeken welke vaardigheden wij als HR-professionals dan nodig hebben om in te spelen op deze trends. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan digitale vaardigheden & data-gedreven besluiten en commercieel & financieel bewustzijn.

De conclusie?

HR Business Partnering wordt steeds belangrijker, complexer en veeleisender. Maar zijn wij daar als HR zelf al klaar voor? Een recente studie van CRF werpt een interessant licht op deze kwestie. Deze studie onthult dat HR Leiders en HR Business Partners hierin onderling nog van mening verschillen. HR Business Partners beoordelen hun eigen vaardigheden aanzienlijk hoger dan HR-leiders dat doen, met een verschil van ongeveer 20% per competentie.

Dus, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet alleen denken dat we klaar zijn voor deze uitdagingen, maar dat we dit ook met overtuiging kunnen uitspreken? Hier nam Su Yin het podium over, om ons mee te nemen in de buitengewone reis in de wereld van AI.

De toekomst van HR & AI – I.AMDIGITAL

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft in de afgelopen jaren een ingrijpende invloed gehad op onze wereld, een impact die we allemaal kunnen bevestigen. Maar wat is AI eigenlijk? In essentie is AI het vermogen van computers om zelfstandig problemen op te lossen en zichzelf te verbeteren door middel van zelflerend vermogen. Su Yin leidde ons door de diverse facetten waarin AI zich manifesteert: van robotische armtoepassingen in de gezondheidszorg tot het gebruik van AI voor het optimaliseren van transportroutes voor bedrijven. AI is overal en wordt vaker ingezet dan we ons realiseren.

Er zijn de laatste jaren dan ook tal van handige tools ontwikkeld, waar je als individu gemakkelijk gebruik van kunt maken. Su Yin belichtte een aantal praktische tools, waarmee je direct de slag kunt:

  1. ChatGPT: Waarschijnlijk bekend bij de meesten, stelt je in staat om natuurlijke en menselijke tekst te genereren in reactie op geschreven tekstinput.
  2. Midjourney: Genereert afbeeldingen op basis van korte beschrijvingen.
  3. Synthesia: Maakt AI video’s met menselijke presentatoren op basis van ingevoerde tekst.

Het is duidelijk dat AI de afgelopen jaren in een razend tempo is geëvolueerd en onze samenleving steeds meer digitaliseert. Het vormt voor een ieder dan ook een uitdaging om voortdurend op de hoogte te blijven, want voor je het weet is de kennis die je vandaag opdoet alweer achterhaald of beschik je niet over de vereiste toekomstige vaardigheden.

Digitale vaardigheden worden tegenwoordig namelijk in bijna alle functies verwacht, zij het in verschillende mate en op verschillende niveaus. Of het nu gaat om het automatiseren van repetitieve taken in de kern van je functie of om het feit dat je met tal van digitale tools moet werken, AI zal ongetwijfeld invloed hebben op jouw rol.

Maar wat betekent deze technologische vooruitgang voor het vakgebied van HR? Su Yin identificeerde enkele trends voor toonaangevende HR-thema’s, waaronder Werving & Selectie, L&D en Performancemanagement.

Naast de impact van AI op het HR-vakgebied zelf, oefent AI ook aanzienlijke invloed uit op de organisatie als geheel. Hierin kan HR een cruciale rol spelen. Hoe? Je bent op zoek naar een concreet stappenplan, maar dit is waar de complexiteit van AI naar boven komt. Er bestaat geen onze-size-fits-all oplossing: de huidige fase waarin de organisatie zich bevindt is van essentieel belang om de vervolgstappen te bepalen en de mogelijkheden zijn legio. Juist om deze reden is het zo belangrijk dat HR leiderschap toont: zodat er extra aandacht komt voor dit onderwerp en het proces intern op gang word gebracht. De sessie werd dan ook afgesloten met enkele praktijkvoorbeelden van organisaties die actief betrokken zijn bij deze digitale transformatie.

Heb jij interesse over meer verdieping op dit onderwerp? Of ben je benieuwd hoe jij deze digitale transitie in jouw organisatie op gang kunt brengen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren en begeleiden je graag!

Deel dit artikel

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
Lees verder
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Lees verder
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Lees verder
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Lees verder
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
Lees verder
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.
Vorige
Volgende

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.