Inzichten uit ons event over (on)gewenst gedrag

Op donderdag 3 oktober stonden we samen met een groep enthousiaste en betrokken deelnemers stil bij een belangrijk thema: (on)gewenst gedrag op de werkvloer. Wij kijken terug op een event vol actuele voorbeelden, levendige dialogen en waardevolle interactie.

De belangrijkste boodschap die we meenamen? Ga in gesprek. Open en eerlijke gesprekken zijn de sleutel tot verandering en het creëren van een veilige werkcultuur.

Benieuwd naar meer inzichten? Lees dan snel verder.

Wet VBAR en handhaving wet DBA: Voorbereid op de toekomst

Voordat we ons verdiepten in het hoofdthema van de dag, begonnen we de middag met een ander belangrijk en actueel onderwerp: de nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid, ook wel bekend als de Wet VBAR en de handhaving van de huidige wet DBA. Deze wet zorgt bij veel organisaties voor vragen en onzekerheid, maar tijdens onze sessie brachten we een geruststellende boodschap: er is geen reden tot paniek.

Bij HRKracht hebben we de nodige voorbereidingen getroffen om onze klanten goed te ondersteunen. Door nauw samen te werken met onze partners en helder te communiceren, zorgen we ervoor dat iedereen goed geïnformeerd blijft. We begrijpen dat er nog veel vragen leven, en daarom werken we hard aan een speciale editie van onze nieuwsbrief om de laatste ontwikkelingen toe te lichten.

Wil je deze nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van alle nieuwe inzichten? Laat het ons weten via welkom@hr-kracht.nl.

Inspiratiesessie (on)gewenst gedrag

Jan Willem trapte zijn sessie af met sprekende, actuele voorbeelden van ongewenst gedrag, zoals de situatie bij het ministerie van VWS en de examenfraude bij KPMG. Deze voorbeelden maakten pijnlijk duidelijk dat de impact van ongewenst gedrag enorm kan zijn, niet alleen voor de directe betrokkenen, maar voor de hele organisatie. Toch benadrukte hij ook dat het belangrijk is te onthouden dat de meeste mensen goede intenties hebben. Het echte probleem ontstaat vaak door miscommunicatie, verschil in verwachtingen, of simpelweg het niet bespreekbaar maken van grenzen.

Een van de belangrijkste inzichten van de dag? De kracht van de dialoog. Het is essentieel dat mensen binnen organisaties met elkaar in gesprek blijven. Door open gesprekken te voeren, ontdek je niet alleen hoe je collega’s over bepaalde situaties denken, maar creëer je ook ruimte om gezamenlijk oplossingen te vinden. Dit vraagt echter om moed: je moet bereid zijn om een soms ongemakkelijk gesprek aan te gaan en anderen aan te spreken op hun gedrag, zonder angst voor negatieve reacties.

We bespraken daarnaast de cruciale rol die leiders spelen in het bevorderen van een veilige werkomgeving. Een gedragscode kan hierbij helpen, maar dat alleen is niet voldoende. Vaak wordt zo’n code blind getekend zonder dat men echt begrijpt wat erin staat. Een veilige werkomgeving moet actief worden uitgedragen vanuit de kernwaarden van de organisatie, met een sleutelrol voor leidinggevenden. Zij moeten deze waarden ademen, fungeren als rolmodellen en hun teams ondersteunen bij het creëren van een cultuur van openheid en respect.

Een belangrijk punt dat Jan Willem steeds herhaalde, is dat we vaak blind worden voor ons eigen gedrag. Daarom is het essentieel om het onbespreekbare bespreekbaar te maken, op een manier die veilig en laagdrempelig aanvoelt voor iedereen. Een creatieve methode die Jan Willem introduceerde was movielearning, waarbij films worden ingezet als hulpmiddel om gedrag bespreekbaar te maken. Tijdens de sessie konden we dit direct in de praktijk brengen. Iets dat jij ook binnen jouw organisatie zou kunnen toepassen.

Uiteraard is elke methode goed, zolang deze past binnen je eigen organisatie. Het belangrijkste is een sfeer te creëren waarin mensen zich veilig voelen om hun perspectieven te delen.

Aan de slag met (on)gewenst gedrag

Samenvattend: (on)gewenst gedrag blijft een breed thema en de acties die je onderneemt, zijn sterk situatieafhankelijk. Toch sloot Jan Willem de middag af met een aantal algemene tips waarmee je direct aan de slag kunt. Zo benadrukte hij het belang van het agenderen van het onderwerp en het betrekken van verschillende lagen binnen de organisatie. Het gaat niet alleen om het aanpakken van ongewenst gedrag, maar vooral om het actief stimuleren van gewenst gedrag.

Jan Willem moedigde ons aan om de samenwerking op te zoeken. Vorm een werkgroep en werk gezamenlijk aan het creëren van een veilige cultuur. Het begint bij het geven van het goede voorbeeld, het regelmatig aangaan van gesprekken en het stimuleren van anderen om hetzelfde te doen.

Om ons verder op weg te helpen, raadde Jan Willem aan om de aanbevelingen uit het rapport Sociale Veiligheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid te lezen. Dit rapport biedt praktische handvatten om mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn het position paper ‘Wacht niet tot het fout gaat van het Nederlands Instituut voor Psychologen en het boek ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo waardevolle bronnen voor verdere verdieping.

Want we kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar iedereen kan wel het startpunt zijn voor de oplossing.

Verbonden blijven

Eens per 6 weken onze laatste berichten in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief.  

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Schrijf je in voor de HRKracht nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de laatste HR-ontwikkelingen, uitdagende vacatures en onze unieke events.