Je moet het lef maar hebben

Volgens het woordenboek betekent lef durf. Ik hoor mijn dochter vaak zeggen: Kijk eens mama wat ik al durf!? Is dat nu echt lef? Of heb je lef als je de Human Resources directeur van Air France molesteert omdat je het niet eens bent met het besluit vanuit de directie? Of als je voor een menigte medewerkers staat en vertelt dat er gedwongen ontslagen moeten plaatsvinden om het bedrijf gezond te houden? Of omdat je weerbaar bent en weet dat er nieuwe kansen op je pad komen die je grijpt?

De voor mij onbekende Human Resources directeur van Air France, Xavier Broseta, werd onlangs in één klap beroemd omdat hij door boze Air France medewerkers werd gemolesteerd.  In tegenstelling tot de piloten en collega’s van zusterbedrijf KLM bleken de Franse piloten onvoldoende bereid om mee te werken aan het realiseren van kostenbesparingen. De beelden van de HR directeur van Air France die met een ontbloot bovenlichaam een hek overklimt en vlucht, gaan de hele wereld over.

Ik had dat kunnen zijn, ging er door mijn hoofd heen. Ik heb diverse reorganisaties aangekondigd, alleen zulke heftige reacties heb ik nooit meegemaakt. Wel ken ik verdriet, ongeloof en onbegrip. Maar als ik de mensen die hun baan daardoor hadden verloren veel later weer een keer sprak, hoorde ik toch ook vaak: het was niet leuk, maar ik ben er sterker uit gekomen. Ik geef toe, in al die situaties moet je wel durven. Maar wat is nou lef hebben?

Differentiëren

Organisaties moeten in mijn optiek durven om los te laten en het lef hebben om te differentiëren. De manier waarop je vandaag als organisatie succesvol bent geeft immers niet de garantie dat je daarmee morgen ook succesvol bent. In de omgang met medewerkers hebben we jarenlang – en HR in het bijzonder – het one size fits all gedachtengoed omarmd. Laat het los en begrijp de specifieke behoeften van een uniek individu. Heb de moed om met je medewerkers in dialoog te gaan en heb het lef om daar iets mee te doen buiten de reeds gebaande paden. Wil ik hiermee zeggen dat je alle kaders maar volledig los moet laten? Bekijk de situatie eens door verschillende brillen en bepaal de mogelijkheden en onmogelijkheden. Vaak is er veel meer mogelijk dan we voor ogen hebben. Creëer een omgeving waarin medewerkers keuzes kunnen maken die bij hun (huidige) situatie past en stimuleer ze om keuzes te maken.

Meegaan met veranderen

Ook medewerkers moeten durven om los te laten en het lef hebben om ongebaande paden te bewandelen. Voor hen geldt immers ook dat de manier waarop ze vandaag hun werk succesvol invullen, geen garantie geeft voor de toekomst. Accepteren dat er soms geen keus is en de keus voor je wordt gemaakt. Meegaan met veranderen vraagt moed, om hulp vragen vraagt moed. Voorop lopen in de verandering vraagt om lef.

Ik wens iedereen veel lef om het ten goede te gebruiken in het creëren van hun eigen weerbaarheid! U wil wel, maar weet niet hoe. Vragen staat vrij, dus neem gerust contact met ons op.

Deel dit artikel

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
Lees verder
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Lees verder
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Lees verder
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Lees verder
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
Lees verder
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.
Vorige
Volgende

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.