Het verlies van een vriend, familielid of naaste collega is een van de moeilijkste gebeurtenissen in een mensenleven. En het blijkt een lastig onderwerp te zijn om als HR-adviseur mee om te gaan. Wat zeg je, wat doe je en op welke manier help je een rouwende collega? Wij geven je handvatten om dit zorgvuldig te doen.
Verlies, verdriet en gemis kan emotionele en fysieke stress veroorzaken. Een overlijden heeft ook invloed op het werk, de collega’s, de werksfeer en de productiviteit. Daarom is het voor werkgevers belangrijk om te weten hoe ze een rouwende collega zo goed mogelijk kunnen helpen. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan.
Overlijden van een dierbare
Het overlijden van een partner, kind, familielid of goede vriend zet je wereld op zijn kop. Wat kun je als HR-professional doen om de collega die hiermee te maken krijgt zo goed mogelijk te helpen?
Steun geven
Allereerst is het belangrijk dat de medewerker zich gesteund voelt door directe collega’s. Dit lijkt een open deur, maar wordt in de praktijk nog wel eens vergeten. Steun geven kan door een simpel gebaar, zoals het aanbieden van een kop koffie of de eenvoudige vraag ‘Hoe gaat het met je?’. Dit laat zien dat de collega niet alleen staat en helpt om het gevoel van isolement te verminderen. Als HR-professional stimuleer je dit gedrag door het in de praktijk zelf te laten zien, maar ook door afdelingen een budget toe te kennen voor het verzenden van bloemen, kaartjes en kleine aardigheidjes. Ook het kort bespreken van de gebeurtenis tijdens een werkoverleg kan hierbij helpen.
Flexibel zijn
Waar mensen die een verlies meemaken vooral behoefte aan hebben, is flexibiliteit. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen of en op welke manieren je als HR-professional die flexibiliteit kunt bieden binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld door een medewerker de mogelijkheid te geven tijdelijk minder uren te werken, om hem of haar hiermee de ruimte te geven het verlies te verwerken. Vaker thuiswerken is ook een optie, hierdoor kan de medewerker het werk in zijn of haar eigen tempo doen. Het vermindert in veel gevallen ook de werkdruk en die ruimte draagt bij aan een sneller herstel naar de oude situatie.
Professionele hulp aanbieden
Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp aan te bieden, zoals rouwbegeleiding of counseling. Dit kan helpen om het verlies beter te verwerken en om te gaan met de emotionele impact ervan. De laatste tijd wordt deze hulp al frequenter door professionals aangeboden en wordt het binnen bedrijven gelukkig steeds normaler gevonden om dit in te zetten.
Verlies van een collega
Het verlies van een directe collega heeft een grote impact op andere collega’s en de rest van de organisatie. Hoe ga je hiermee om? We delen wat aandachtspunten:
Communiceer met medewerkers
Het is belangrijk om open te communiceren over het overlijden van een collega. Dit helpt om bezorgdheden te verminderen en laat medewerkers weten dat ze niet alleen staan.
Tijd geven
Het is normaal dat mensen tijd nodig hebben om te rouwen na het overlijden van een collega. Zorg ervoor dat collega’s de tijd krijgen om afscheid te nemen en hun emoties te verwerken.
Bied professionele hulp aan
Sommige medewerkers hebben professionele hulp nodig om het overlijden van een collega een plek te geven. Overweeg ook in dit geval het aanbieden van counselingdiensten of het verwijzen naar een professionele hulpverlener voor degenen die hier behoefte aan hebben.
Duidelijke afspraken
Het kan moeilijk zijn voor medewerkers om zich te concentreren op hun werk na het overlijden van een collega. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn over de verdeling van het werk zodat niemand te veel op zijn of haar bord krijgt, wanneer anderen meer tijd nodig hebben voor rouwverwerking.
Wees begripvol
Iedereen reageert anders op het overlijden van een collega. Heb begrip voor de emoties van medewerkers en geef hen de ruimte om op hun eigen manier om te gaan met hun verlies.
Rouwen doet iedereen anders
Of het nu gaat om een collega die een dierbare verliest, of om een collega die wegvalt; iedereen rouwt op zijn eigen manier. Bovenstaande tips geven ruimte om verlies te verwerken en ondersteuning te bieden vanuit het bedrijf. Wil je uitval op langere termijn (en daarmee langdurig verzuim en productieverlies) voorkomen? Dan is een plan op maat noodzakelijk. Wij denken hierin graag met je mee. Heb je behoefte om met ons van gedachten te wisselen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via het contactformulier of rechtstreeks via een van onze professionals.