Terugblik op ons succesvolle HR & Innovatie event

Jeff Gaspersz

Het HR & Innovatie event ligt inmiddels alweer een week achter ons. En wat was het een gezellige, maar ook interactieve bijeenkomst! Er was tijd om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen en inzichten met elkaar te delen.

Inspiratie sessie

We trapten de dag af door kort (vooruit) te kijken naar de cijfers van de arbeidsmarkt, waarbij specifiek is ingezoomd op de positie van zowel vaste als interim HR-professionals. De belangrijkste conclusie? De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. We zullen anders en innovatiever te werk moeten gaan om in te spelen op de veranderingen. Vervolgens kwam Jeff Gaspersz aan het woord, hij ging tijdens zijn sessie in op het belang van innovatie, juist omdat de rol van HR daarin zo enorm belangrijk is.

Jeff nam ons mee in de vier bouwstenen voor permanente innovatiekracht:

 1. Vragen stellen
  Het stellen van vragen is van cruciaal belang om innovatie te stimuleren, zowel in je werk- als in je privéleven. Vaak gunnen we onszelf niet de rust om te onthaasten en een reflectiemomentje te nemen. Zo’n reflectiemoment is van enorme waarde en kun je op verschillende manieren invullen. Zoals met de drie dagelijks geef-geniet-groei vragen, die Jeff iedereen aanraadt zichzelf te stellen. Door hier dagelijks bij stil te staan leer je deze momenten sneller herkennen en ernaar te leven.

 2. Stimuleren innovatie-eigenaarschap en accountability
  Om innovatie echt onderdeel te laten worden van de organisatiecultuur is het van belang dat iedereen in de organisatie zich eigenaar voelt van innovatie, dit vertaalt naar zijn of haar eigen werk én zich hier verantwoordelijk voor voelt. Draag dit uit en neem dit mee in het sollicitatieproces bij het werven van nieuwe medewerkers: jouw functie kent eigenlijk 2 functies: naast de functie die is omschreven in de functieomschrijving vervul je ook de rol van innovatiemanager van je eigen job.

 3. Scheppen innovatiecultuur en mindset
  Innoveren doe je samen! Bouwen aan een innovatiegerichte cultuur en mindset klinkt als een zware opgave, maar je kunt hier direct mee beginnen door het uitvoeren van kleine acties met doorwerking. Een inspirerend instrument hiervoor is het organiseren van een dialoogdiner met mensen vanuit verschillende disciplines. Of het opzetten van een Brain Trust als klankbord voor collega’s, zoals Pixar deed. Of het laten meelopen van medewerkers op andere afdelingen, hierdoor creëer je meer onderling begrip én ontstaat kansrijke kruisbestuiving.

 4. Ideeën vangen & snel realiseren
  Zet een kansgerichte bril op in ieder gesprek: wees je bewust van kansen die je tegenkomt in je omgeving en noteer deze. Bouw tijd in om het tijdens vergaderingen te hebben over kansen die jij en je collega’s deze maand voorbij hebben zien of horen komen en wat jullie hier als team/ afdeling mee kunnen. Zoek ook daadwerkelijk de samenwerking op: wie kan hier een bijdrage aan leveren om het grotere doel samen te bereiken.

Dit zijn geen nieuwe bouwstenen; eigenlijk weten we dit allemaal min of meer wel. Toch? We zijn het er allemaal mee eens dat het moet gebeuren, het punt is echter; het gebeurt vaak niet! Onder andere omdat organisaties niet nieuwsgierig, kritisch en innovatief genoeg zijn en zich hier ook niet op inrichten. Jeff liet ons inzien dat je deze bouwstenen relatief eenvoudig als zoekrichting kunt toepassen via nudging en framing. Dan kun je eindelijk gaan verwerkelijken wat je eigenlijk altijd al had willen doen, maar waar je nooit goed in bent geslaagd.

Aan het einde van de inspiratiesessie van Jeff konden we zelf aan de slag door middel van connected thinking; een methode om in korte tijd gezamenlijk zo veel mogelijk ideeën te genereren. Tijdens deze sessie hebben wij met zijn allen 177 ideeën gecreëerd. De vraag die hierbij centraal stond: ‘Hoe kan ik mijn innovatiekracht als HR-professional versterken?’

Deel dit artikel

HRKracht biedt jou

Toegang tot exclusieve vacatures
Lees verder
HRKracht heeft toegang tot vacatures en informatie die niet openbaar worden geadverteerd.
Ondersteuning en begeleiding
Lees verder
Ons team bestaat uit ervaren HR professionals en HR recruiters. Zij bieden jou ondersteuning en begeleiding gedurende het gehele sollicitatieproces, inclusief voorbereiding op sollicitatiegesprekken en onderhandeling over arbeidsvoorwaarden.
Expertise en advies
Lees verder
Onze medewerkers hebben veel kennis van HR, de arbeidsmarkt én de opdrachtgevers.
Verhoogde kans op succes
Lees verder
Wij kennen een grondig selectieproces, waarbij we zorgvuldig kijken naar jouw vaardigheden, ervaring en culturele fit. Door het doorlopen van dit proces word jij alleen gematcht met functies die écht bij jou passen.
Netwerk en connecties
Lees verder
We kennen een uitgebreid netwerk van werkgevers en professionals in het HR-werkveld. Door via ons te solliciteren kan jij profiteren van onze sterke connecties en toegang krijgen tot carrièremogelijkheden waar je zelf wellicht nog niet bij had stilgestaan.
Vorige
Volgende

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.